Fit Body Blog | összes cikk>

BIZTONSÁGOS
VÁSÁRLÁS


A vásárlásod során a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiákat alkalmazzuk.

TOVÁBB OLVASOM

  _

LEGYÉL A
TÖRZSVÁSÁRLÓNK!


Ha 35.000 Ft összértékben vásárolsz, akkor a kövezkező vásárlásaidból 10% kedvezményt biztosítunk!

TOVÁBB OLVASOM

  _

INGYENES
SZÁLLÍTÁS


15.000 Ft-os rendelés felett szállítás PostaPontra ingyenes, de alatta is csak 980 Ft!

TOVÁBB OLVASOM

  _

KÉRDÉSED
VAN?


Rendelésed felől érdeklődnél? 
Információra, segítségre van szükséged? Segítünk!

TOVÁBB OLVASOM

  _

 

TOP termékek
KÖVESS MINKET!
Body&Fit Hungary az Instagramon
Fizetési megoldás
FIT BODY BLOG
2017.12.02 14:09

5 ok arra, hogy naponta mozogj

 Fit Body blog > 5 ok arra, hogy naponta mozogj

Sokan nehezen veszik rá magukat a rendszeres mozgásra, ha már évek óta nem sportoltak semmit. De nem kell, hogy izzasztó tornatermi edzések rémképe lebegjen a szemed előtt. Szinte mindegy ugyanis, hogy milyen mozgásformát választasz, a lényeg, hogy szívesen végezd.
A kerékpározás, a kocogás, az úszás, de akár a hétvégi kirándulások is sokat segíthetnek abban, hogy gyorsabban elérd a célodat. A hangsúly pedig nem annyira az intenzitáson, sokkal inkább a rendszerességen van: heti négy-öt alkalommal végzett 30-45 perc mozgás már elegendő lehet a sikerhez.
Mindenkinek más és más oka lehet arra, hogy eddzen vagy mozogjon. Gyakran ez egy kíván szám elérését jelenti, kilóban, centiben vagy nagyobb izmok, kerekebb fenék is a leggyakoribb célok között szokott szerepelni. Összegyűjtöttünk öt olyan okot mely még motiválhat céljaid elérésében és segíthet, hogy Te is ragaszkodj az ajánlott napi gyakorlatokhoz legalább fél órán keresztül!

A sport javíthatja a hangulatot, a kreativitást és az önbizalmat

Kutatások szerint a sport javíthatja a hangulatodat. Körülbelül egy órányi testmozgás után a tested elkezdi az endorfin termelését, mely anyag boldogsághormonként is ismert. Emellett a Frontiers in Neuroscience kutatásai szerint javíthatja kreativitásodat. A tanulmány ismereti, hogy a rendszeres sportolók jobban teljesítenek a kreativitási teszteken, mint a nem sportolók. Ezenkívül a sport növelheti az  önbizalmadat is. Megtudhatja, hogy a tested mire is képes, ami nagyobb fizikai és szellemi önbizalmat eredményezhet.

A sport elősegítheti az alvást és az immunrendszert

A rendszeres sporttevékenység segít, hogy gyorsabban tudj elaludni, mélyebben aludj és könnyeb legyen az ébredés. Az éjszaka folyamán a szövetek, sejteket feltöltődnek a szükséges anyagokkal. Prof. Dr. William C. Dement, a neves alváskutatója a Stanford Egyetemen, kísérletekkel bizonyította, hogy a jól alvó emberek 90%-kal egészségesebbek.
Az egészséges testnek jó immunrendszere van. Különösen a friss levegőben történő sport lehet előnyös az immunrendszered számára, hiszen a friss levegőn a kórokozóknak kisebb a túlélési esélyük.

A sport lassíthatja az öregedést és jó tesz a szívnek és a tüdőnek

Az öregedési folyamatokat is lassíthatja a rendszeres sport. A mozgás hosszabb ideig megtartja az izmokban a telomereket és ezáltal fiatalon tartja őket. Ezenkívül az osteoporosis (csontvesztés) a testmozgással is kordában tartható, mert a csontok alkalmazkodhatnak a nekik beállított feltételekhez. Ezenkívül csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ha rendszeresen mozogsz. Nem csak a vérnyomását, hanem a koleszterinszintjét is megfelelő szinten fenntarthatja.
A sport javítja a légzőizmokat és a tüdő általános állapotát is. Fontos, hogy amennyire csak lehet, az orrán keresztül lélegezz, erről egy korábbi cikkünkben részletesen írunk. (A LÉGZÉS SZEREPE AZ EDZÉSBEN)

A sport segítségével csökkenheted a stressz hormonokat

A mindennapi stressz a kortizol képződéséhez vezet. A kortizol fontos szerepet játszik a zsírsejtek növekedésében. A kortizol felesleges elhízáshoz vezethet. Emellett a stressz pszichológiai következményekkel járhat, mint például a depresszió és a kiégés. Mozgás hatására tested lebontja a stressz hormonokat. Ez csökkenti a kortizolképződést, és így csökkenti az elhízás, a depresszió vagy a kiégés kockázatát.

A sport több társadalmi kapcsolatot biztosíthat

Az ember alapból társas lény. A fent említett egészségügyi okok mellett a sport több társadalmi kapcsolatot eredményezhet.  Megismered az embereket az edzőteremben vagy a sportklubban, ami egy jó csapat érzését eredményezheti. Mindez motiválhatja és támogathatja céljaid elérését. Egy csapatban történő sport jobb eredményekhez vezethet és nagyobb élményt nyújthat.

Összességében tehát elmondható, hogy a sport nem csak a testednek, de a lelkednek is jót tesz és nem utolsó sorban a szellemi felfrissülést is segíti, ezért érdemes minden nap mozogni, még akkor is, ha csak néhány perced van rá.

 

Felhasznált irodalom:

  • http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fnhum.2013.00824/absztrakt
  • https://web.stanford.edu/~dement/
Webáruház készítés