Fit Body Blog | összes cikk>

BIZTONSÁGOS
VÁSÁRLÁS


A vásárlásod során a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiákat alkalmazzuk.

TOVÁBB OLVASOM

  _

LEGYÉL A
TÖRZSVÁSÁRLÓNK!


Ha 35.000 Ft összértékben vásárolsz, akkor a kövezkező vásárlásaidból 10% kedvezményt biztosítunk!

TOVÁBB OLVASOM

  _

INGYENES
SZÁLLÍTÁS


15.000 Ft-os rendelés felett szállítás PostaPontra ingyenes, de alatta is csak 980 Ft!

TOVÁBB OLVASOM

  _

KÉRDÉSED
VAN?


Rendelésed felől érdeklődnél? 
Információra, segítségre van szükséged? Segítünk!

TOVÁBB OLVASOM

  _

 

TOP termékek
KÖVESS MINKET!
Body&Fit Hungary az Instagramon
Fizetési megoldás
FIT BODY BLOG
2017.10.03 12:49

Minden fejben dől el?!

 Fit Body blog > Minden fejben dől el?!

Sokszor halljuk ezt a mondatot, és talán saját magunknak is hajtogatjuk olykor, kissé elcsépeltnek is tűnhet már. De vajon tényleg így is van? Valóban minden fejben dől el?

Amikor nekem ezt először mondták, bevallom őszintén, csak legyintettem és nevettem. Sosem tartottam ezt igaznak, csak egy egyszerű közhelynek, minden háttértartalom nélkül, amit olyan könnyű kimondani. Aztán, ahogy egyre inkább elkezdtem aktívan sportolni, rá kellett jönnöm, hogy némi igazságalapja mégiscsak van. Olyannyira, hogy mára eljutottam odáig, hogy hiszek a gondolatok teremtő erejében és azok teljesítményre gyakorolt hatásában. Sok esetben lendített már át egy-egy holtponton a pozitív gondolkodás akár edzés, verseny, akár az élet más területén.  Azt hiszem, nekem nem kell bemutatni a kitartás és az akaraterő fogalmát. Egyedül, a nulláról jutottam el a félmaratonig, de előtte még le is dobtam magamról több mint 32kg-ot… Ugyanis nem elég az elhatározás és a motiváció megtalálása, ezekkel együtt kéz a kézben jár a kitartás és az akaraterő is. Minden siker alapja az elszántság, és a teljesítménybe vetett hit. 

Sok esetben még a tudósok, pszichológusok is szkeptikusan állnak a témához. Viszont szerintem is legegyszerűbben a sporttal lehet ezt a mondást bizonyítani.  Minden él- és hobbisportoló is lejátssza fejben a céljai elérését. Legtöbbször ez motiválja őket. Egy-egy felkészülés, edzés során ez ad kellő motivációt abban, hogy minél többet hozhassanak ki magukból. Nem véletlenül szokták azt is mondani, hogy a siker egy része fejben dől el. Profi sportolók esetében nagy jelentősége van a mentális, pszichológiai felkészítésnek is. Egy tréning alkalmával a sportoló fejben gyakorolja a mozdulatait, egy fejben történő edzést kap. Ezzel segítik az akaraterő és a motiváltság növelését, versenyeken pedig a teljesítmény javítását. Meditációval, relaxációval és pozitív gondolkodással fejleszthető mindez.

Azonban nemcsak élsportolók esetében beszélhetünk mentális tréningről. A sportpszichológia mellett létezik még „mozgáspszichológia” (exercise psychology) is, ami hobbisportolókkal is foglalkozik. Azt vizsgálja, hogy hogyan hat a sport a mentális egészségre. Célja, hogy a mozgás és a pszichológiai jóllét összefonódjon egymással. Ehhez pedig az kell, hogy reális célokat tűzz ki magad elé. Mert az nagyon jó dolog, ha vannak példaképeid, akikre szeretnél hasonlítani, de ne akard mindenáron azt a teljesítményt elérni, amit mások évek munkájával építettek fel. Nincs is annál motiválóbb, mint amikor saját fejlődésedet látod.

Mindenkinek más céljai vannak. Van, aki fogyni szeretne, vagy izmosabb lenni, gyorsabb 10km-t futni, de olyan is van, akinek csak az egészség megőrzése a célja. Teljesen mindegy, hogy melyik kategóriába tartozol, a célok pontos megfogalmazása és leírása nagyon fontos. Ez is ad egy plusz löketet, hogy vizuálisan is látod az elérendő állomásokat, és könnyebben is tudod magad hozzájuk tartani. Lehet, hogy sokáig tart ezeket összegyűjteni, de mindenképpen megéri, jó motivációs erő tud lenni. Főleg, gondolj csak bele, ha pár év múlva visszaolvasod őket, és elégedett lehetsz, hogy az összeset sikerült kipipálnod a listádról.

Sajnos azonban elkerülhetetlen, hogy olykor kudarcok érjenek, de ilyen esetekben is pozitívnak kell maradnod. Hiszen tudjuk, hogy a negatív gondolatok csak negatív cselekedetet szülnek. Tudni kell kizárni minden ártó gondolatot, a legjobbat kihozni az adott helyzetből, és azt felerősíteni magadban. Hinned kell magadban, és abban, hogy a pillanatnyi kellemetlenség ellenére is fel tudsz állni, és ugyanott folytatni, ahol abbahagytad! Csakis saját magaddal foglalkozz, minden külső tényezőt zárj ki. Ebben jelentős szerepe van a koncentrációnak is, hogy minden figyelmet a célod elérése irányába tudj fordítani. Sose mások elvárásainak akarj megfelelni, mindig a saját céljaid vezéreljenek.

És ami még hasznos tipp lehet, hogy merj beszélni a céljaidról. Legyen az az edződ, barátnőd, családtagjaid, teljesen mindegy. A lényeg, hogy merd megosztani másokkal is a terveidet. Ez is egy plusz motiváció lehet, és hozzásegíthet a sikerhez.  

Bármiben is szeretnél sikeres lenni, fejlődni, döntsd el fejben, tartsd hozzá magad vasakarattal és hidd el, meg fog térülni minden belefektetett munkád! Így nem is tűnik olyan nehéznek, ugye? :)

 

Szerző: Büki Judit

Források:

What is the difference between exercise psychology and sport psychology?- psychologyschoolguide.net
sportpszichologia.eu

Webáruház készítés