Fit Body Blog | összes cikk>

BIZTONSÁGOS
VÁSÁRLÁS


A vásárlásod során a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiákat alkalmazzuk.

TOVÁBB OLVASOM

  _

LEGYÉL A
TÖRZSVÁSÁRLÓNK!


Ha 35.000 Ft összértékben vásárolsz, akkor a kövezkező vásárlásaidból 10% kedvezményt biztosítunk!

TOVÁBB OLVASOM

  _

INGYENES
SZÁLLÍTÁS


15.000 Ft-os rendelés felett szállítás PostaPontra ingyenes, de alatta is csak 980 Ft!

TOVÁBB OLVASOM

  _

KÉRDÉSED
VAN?


Rendelésed felől érdeklődnél? 
Információra, segítségre van szükséged? Segítünk!

TOVÁBB OLVASOM

  _

 

TOP termékek
KÖVESS MINKET!
Body&Fit Hungary az Instagramon
Fizetési megoldás
FIT BODY BLOG
2017.09.25 12:39

Néhány alapfogalom futásról kezdőknek

 Fit Body blog > Néhány alapfogalom futásról kezdőknek

Nemrég kezdtél el futni, vagy talán éppen most? Gratulálok! Máris tettél egy újabb lépést egészséged megőrzése, és kitartásod, állóképességed javítása érdekében.

Kezdőként biztos Te is sokszor hallottál már fogalmakat más tapasztalt futóktól, amikről azt sem tudtad, hogy mit jelentenek. Hidd el, tudom, hogy mit éreztél abban a pillanatban, én is voltam valamikor kezdő. Amikor megkérdezték Tőlem először, hogy mennyi is a tempóm, hirtelen nem is tudtam válaszolni. Hiszen én akkor még csak hobbiból futottam, nem is mértem sem az időmet, sem pedig a távolságot. Egyszerűen csak a futás öröme miatt csináltam, és az utána következő boldogság érzése miatt.  Majd ahogy egyre inkább szenvedélyemmé vált, én is beleástam magam a szakkifejezések sokaságába, és így már egy kérdés sem foghat ki rajtam.

Ezért most összeszedtem Neked négy alapfogalmat, hogy többé egy percig se érezhesd magad amatőrnek.

Tempó:

Nem egyszerű belőni a tempódat, középen kell megtalálnod, ahol kényelmesen futsz és még beszélgetni is van közben erőd. Ezt nevezzük úgy, hogy az anaerob küszöbön vagy egy kicsivel afeletti futás. A legtöbb futó perc/km-ben határozza meg a tempóját, vagyis hogy 1km megtételéhez hány percre van szüksége.  Ebből pedig egy egyszerű számolással már azt is megtudhatjuk, hogy mennyi a km/h-s sebességünk is: 60-at el kell osztani a tizedestörtté alakított tempónkkal.

Fartlek:

Svéd kifejezés, iramjátékként vagy sebesség játékként fordíthatjuk. Lényege, hogy egy gyors szakaszt követ egy könnyed futás. Legnépszerűbb a 30/20/10-es forma, ami annyit tesz, hogy 30mp kocogást vált egy 20mp-es lendületesebb futás, végül pedig következik 10mp sprint, amikor is teljes erőbedobással futsz. Ilyenkor érdemes mindig kitűzni magad elé egy célt, lehet az egy fa, közlekedési tábla, kilométer jelző, vagy bármilyen épület stb.

Interval:

Résztávos futás. Alapvetően két fázis váltakozik: egy haladós, komfortzónán kívüli szakaszt követ egy laza, pihenős futás. Ilyen például ha két percig teljes erőbedobással futsz, majd 2-3 percig lassan kocogsz, szinte sétálsz. De pontosan ugyanilyen jó ha 200m tempós futást felvált egy 400m-es lassú kocogás.

Ismétléses futás:

Ez egy interval jellegű futás, ahol nemcsak az idő vagy a táv számít. Tipikus példa rá a „hill repeat”, dombfutás. Ennek lényege nevéből adódóan is, hogy dombon történik az edzés, felfelé egy haladós tempót diktálva, míg lefelé egy ráérős, pihenős tempóval lehet regenerálódni. Nehézsége abban rejlik, hogy minden egyes körben ugyanolyannak lennie a tempónak. Tökéletes gyakorlást nyújthat egy 100m-es emelkedő, 6-12 ismétléssel.

Ha ezeket megjegyzed, már sokkal magabiztosabban tudsz beszélgetni a többi futóval. Hajrá! :)

Forrás:
http://www.keepmoving.hu/edzesterv-alapok-fogalmak-roviditesek-magyarazat/2041
http://egyensulyt.blog.hu/2014/08/23/a_sebesseg_meroszamai_a_futasban
Webáruház készítés