Fit Body Blog | összes cikk>

BIZTONSÁGOS
VÁSÁRLÁS


A vásárlásod során a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiákat alkalmazzuk.

TOVÁBB OLVASOM

  _

LEGYÉL A
TÖRZSVÁSÁRLÓNK!


Ha 35.000 Ft összértékben vásárolsz, akkor a kövezkező vásárlásaidból 10% kedvezményt biztosítunk!

TOVÁBB OLVASOM

  _

INGYENES
SZÁLLÍTÁS


15.000 Ft-os rendelés felett szállítás PostaPontra ingyenes, de alatta is csak 980 Ft!

TOVÁBB OLVASOM

  _

KÉRDÉSED
VAN?


Rendelésed felől érdeklődnél? 
Információra, segítségre van szükséged? Segítünk!

TOVÁBB OLVASOM

  _

 

TOP termékek
KÖVESS MINKET!
Body&Fit Hungary az Instagramon
Fizetési megoldás
FIT BODY BLOG
2017.11.14 14:02

Sport és a zene

 Fit Body blog > Sport és a zene

Manapság úgy tűnik a zene egyre fontosabb szerepet játszik a sport világában. Ha körülnézel egy konditeremben vagy egy futópályán, azt látod, hogy a többség zenét hallgatva edz. Egyre gyakoribb jelenség az is, hogy élsportolók fülhallgatóban vonulnak be a verseny színhelyére, például lehet neked is feltűnt, hogy többen voltak az idei Budapesti vizes VB-n is, akik a rajtkőig a fülükben tartották a zenelejátszót.
Valóban lehet tényleges hatása a zenehallgatásnak a sportteljesítményünkre?

Mind az egyéni, mind a csapatsportok területén számos ponton találkozik egymással az aktív mozgás és a zene. Egyes sportoknál, mint például a műkorcsolya a zene szervesen hozzátartozik a gyakorlatokhoz, míg másoknál különleges lélektani kapcsolódás van zene és sportoló között. Például a bokszolóknál a versenyző által választott bevonulózene szinte védjeggyé válik. Többször nyilatkozták már, hogy zenehallgatással hangolódik a versenyzésre Serena Williams teniszező, LeBron James kosárlabdázó és Hosszú Katinka úszónő is.
Nem kell azonban élsportolónak lenni ahhoz, hogy tudjuk, az edzés közbeni zenehallgatás határozottan ad valami pluszt a zene nélküli mozgáshoz viszonyítva. Ezt a megfigyelést számos nyugat-európai kutatási eredmény is alátámasztotta.

A londoni Brunel Egyetem sportpszichológusa, Dr. Costas Karageorghis kutatásai szerint a sport teljesítményt akár 20% -kal is javíthatja, ha a fizikai erőfeszítés megfelelő zene kíséretében történik. A kutató több előadásában is hangoztatja, hogy „a zene legális doppingszer a sportolók számára”.
Ha egy bizonyos tempót tartasz az edzésed során, a zene tempója ebben segítségedre lehet. A mozgásod sebességének megfelelő zenehallgatás gyakran segít a ritmus könnyebb megtartásában. Többek között azért, mert a zene elvonja a figyelmedet, hogy ne gondolj az izmaid fájdalmára vagy a kimerültségedre.

A zene hozzájárulhat ahhoz, hogy a megfelelő aktivációs állapotba kerülj. Az ütemes, gyors tempójú zene felpörget, „tűzbe hoz”, ilyenkor még a pulzusod is felszökik.
Számos versenyző nyilatkozott már arról, hogy a mérkőzés előtti zenehallgatás hatására energikusnak, tettre késznek érezte magát és alig várta, hogy végre pályára léphessen.

Különösen a monoton, sok ismétléssel járó gyakorlás (például erősítés) során lehet hasznos a számodra is a háttérzene alkalmazása. Több kutatás is bizonyította, hogy nemcsak jobb hangulatban, de kitartóbban is dolgoznak az edzés során zenét hallgatók. Mivel a kedvelt dallamok elvonják a figyelmüket a fáradtságról, keményebben edzenek, emellett a mozgás és a zene ütemét szinkronizálva akár jobb eredményeket is produkálhatnak. Például a futók teljesítményét növelheti, ha a megszokott sebességüknél 1-2 ütemmel gyorsabb zenéhez igazítják lépteiket.

A zene hangulatszabályozó funkcióját szintén előszeretettel használják ki a versenyzők is mind az edzéseken, mind a versenyzésre való előkészületek során. Egyes sportolók már az edzésre menet is zenével hangolják magukat jobb kedvre, hogy aztán nagyobb lelkesedéssel vághassanak bele a munkába.

Egyértelműen kijelenthető tehát, hogy a zenehallgatás számos tekintetben képes elősegíteni a jobb sportteljesítményt, a megfelelő zene kiválasztására azonban nem létezik univerzális recept. Összességében célszerű figyelembe venned az aktuális helyzetedet (edzésre, vagy meccsre készülsz, mozgás előtt, alatt vagy után tervezed-e a zenét hallgatni).
Akár hobbi-szinten, akár versenyszerűen sportolsz, érdemes megtalálni azokat a dalokat, amik inspirálóan hatnak rád és fokozni tudják mind a teljesítményedet, mind a mozgás örömét.

Webáruház készítés